26-09-10

Montignac-dieet

Ik had reeds op mijn lijstje: opvliegers, nachtelijk zweten, onrustige slaap, onverklaarbare stemmingvariaties, onrustige gevoelens, onzekerheid, gewichtstoename en een laag zelfzekerheid. Een paar van de gevolgen van de hormonenschommel die in mijn gecontroleerde leventje binnensloop. Na het lezen van een boek van Umberto Eco is er nog een symptoom bijgekomen. Jeuk aan vingers en handpalm. Een medisch sluitend antwoord heb ik nog niet gevonden. Umberto Eco schrijft in het boek: "de mysterieuze vlam van koningin Loana" dat door de hongersnood in Italie tijdens de oorlog, kinderen en vrouwen last hadden van jeukende handen door het tekort aan hormonen. Voor mij was het al een tijdje een raadsel waarom mijn vingers zo jeukten. Ik heb de cortisonezalf van de dokter wijselijk niet gekocht, omdat hij geen juiste uitleg wist te geven waarom ze jeukten en ik dan ook zijn remedie niet vertrouwde. Ik had mijn handcreme al veranderd, mijn zeep, afwasmiddel, maar niets hielp. Mijn arts zei me nadat zijn geduld merkbaar op was, dat het van de zenuwen kwam. 'De zenuwen' weet u wel wat u daar allemaal van kan krijgen? De lijst is oneindig. Maar door Eco weet ik nu dat ik ook dit op het lijstje van de peri-menopauze kan schrijven. Dat lezen heilzaam is, is hiermee weer bewezen.

Ik zocht dus mijn verdere heil ook maar tussen de komma's en de punten. Op het internet gaat er een wereld aan bibliotheken voor je open. De medische teksten liet ik voor wat ze waren en ik richte mijn aandacht op ander leesvoer. Mijn blik viel op het overlijdingsbericht van Montignac. Die man had mijn leven al eens eerder gered en ik was hem totaal uit het oog verloren. Veel te vroeg gestorven. Zijn dieet heeft niet veel geheimen meer voor me, ik heb zijn boeken verslonden, 15 jaar geleden. Dus ben ik sinds een maand terug een trouwe volgeling van zijn eetvoorschriften. Het dieet heeft een grondige invloed op ons metabolisme en als we 'metabolisme' zeggen, zeggen we hormoonhuishouden. De laatste week ben ik niet alleen een paar kilo's kwijt, ook mijn opvliegers zijn duidelijk verminderd. Toeval?

Ik denk het niet.

Hormonen zijn rare beestjes en er is zo weinig over geweten. menselijke en chemische inmeningen in dat huidhouden is desastreus. Dat bewijzen de verminderde cijfers van borstkanker sinds een paar jaar (zie vorig artikel). Montignac werd langs alle kanten belaagd voor zijn theorie. De artsen die de hormonenkuur voorschreven niet. De hoofdreden voor de kritiek aan Montignac was dat zijn theorie niet wetenschappelijk kan bewezen worden. Daar worden veel mensen zenuwachtig van. Voor de zon en het ontstaan van de sterren is er ook nog geen wetenschappelijke verklaring, maar ze zijn er wel. Zijn dieet wordt in verschillende hartklinieken gebruikt en mensen worden er beter van, meer is er eigenlijk niet over te zeggen.

De 'Santé Canada' heeft in de jaren '90 een test gedaan met drie dieten: het mediteraan dieet, het dieet voorgeschreven volgens de American Heart Ass. en het dieet van Montignac. Zij volgden de mensen op de voet en zagen dat de cholesterol en het gewicht het vlugste daalde bij de groep van Montignac, daarna bij de groep van het Mediteraan dieet. Maar het blijft wetenschappelijk duister waarom.

Het lijkt me dus geen toeval dat mijn opvliegers verminderd zijn. Mijn arts zei me vorige week dat dat komt omdat ik al iets ben afgevallen en me beter in mijn vel voel en zodanig 'minder zenuwen' heb. Die man is waarschijnlijk de medische woordenboek vanachter begonnen en nooit voorbij de 'z' geraakt. Eigenlijk begrijp ik niet goed waarom ik hem nog bezoek, zou het het gewoontebeest in mij zijn? Of mijn masochistisch tintje?

Tijd om ook dat eens aan Montignac voor te leggen, maar de mens is dood, leven Montignac!

De commentaren zijn gesloten.