24-09-10

Geef mij maar een theetje

  Verminderde belangstelling HRT doet cijfers borstkanker dalen (BBC) Een paar jaar geleden verschenen er alarmerende studies over Hormone Replacement Therapy (HRT) en de kans dat vrouwen borstkanker krijgen. Daardoor liet de helft van de vrouwen op HRT hun oestrogeen- en progestageenpreparaten staan. Nu zie je dat terug in de statistieken, melden onderzoekers van University of Texas.

Estron

"When I saw it, I couldn't believe it," aldus onderzoeker Donald Berry. [AP 15/12/2006]
"It 's better than a cure", zegt Rowan Chlebowski.
Het aantal vrouwen met borstkanker in de VS is in 2003 zeven procent verminderd. In de leeftijdsgroep die het meest veelvuldig hormoontherapie gebruikt, die tussen de vijftig en zeventig jaar, bedroeg de terugval zelfs twaalf procent.
"The team suggested that the figures could be explained by existing tumours stopping growing, shrinking or disappearing so that they could not be detected."
Experts manen tot enige omzichtigheid met de interpretatie van de gegevens. Oestrogeengevoelige kankers stoppen vrijwel onmiddellijk met groeien als de oestrogeenspiegel daalt. Daardoor zijn de effecten misschien zo duidelijk. En daarom valt het met de risico's van HRT misschien mee. Stoppen heeft immers direct effect.
Hum.
De Amerikaanse farmaceut Wyeth, schreef AP, heeft ondertussen al vijfduizend processen aan zijn broek, aangespannen door vrouwen die kanker hebben gekregen. [AP December 15, 2006] Bij andere farmaceuten zal het heus niet anders zijn.
In de leerboeken heet estradiol 'het vrouwelijk geslachtshormoon'. Als natuurlijke hormonen als progesteron en estradiol al gevaarlijk zijn, hoe zit het dan met de risico's van testosteron voor vrouwen? Of met de preparaten die in het dopingmilieu in zwang zijn?
Update: Het zag er even slecht uit voor Wyeth. De 60-jarige Mary Daniel won een rechtszaak tegen Wyeth, die ze had aangespannen omdat ze, nadat ze na enkele maanden Wyeths oestrogeenpreparaat Premarin en het progesteronpreparaat Prempro had geslikt, borstkanker kreeg.
Anderhalf miljoen moest Wyeth betalen, oordeelde de jury - maar de rechter vernietigde het vonnis.

De commentaren zijn gesloten.