13-09-10

Peri-meisjes

window_cleaning_1.jpg

Tijdens het lappen van de ramen, werd het me duidelijk. Het is nodig om tijdens je leven af en toe de vensters van je binnenste te lappen. De jaren gaan voorbij en laten vanalles achter op onze vensters. Ramen zijn de vensters naar buiten en naar binnen, alleen de raamkozijnen kunnen we versieren met onze herinneringen, als we dit willen.

De perimenopauze sloeg mij op het lijf een jaar geleden. Plots kreeg ik de indruk dat ik de zeurtrien van de familie werd, krikkel en ongedurig, zenuwachtig en onuitstaanbaar in momenten van een 'vapeurreke'. Ik wilde het fijne ervan weten en ging op zoek naar informatie. Hebt u al eens gegoogled naar : perimenopauze?

Daar wordt je heel wat wijzer uit: geen bal. Ze omschrijven wat je allemaal kan voelen als je in de periode bent voor de menopauze, maar dat weet je al, want je voelt het. Dan leggen ze uit dat het komt door vermindering van hormonen in je lichaam, ook dat is algemene kennis. De informatie die ik zocht was: wat doe ik eraan? Zijn er keukenmiddeltjes? Hoe gaan andere vrouwen ermee om en hoe gaat de familie er mee om. Want het is een intense periode in het leven van een vrouw die zeker haar invloed heeft op de omwonenden.

Even een website aanhalen:

"Een veel voorkomend verschijnsel in de overgang of perimenopauze zijn de opvliegers, die zich vanuit het midden van het lichaam verspreiden naar het gezicht, de nek en de armen. Een opvlieger kan een aantal seconden tot vele minuten aanhouden en gaat vergezeld van een versnelde hartslag, oppervlakkige ademhaling en transpireren, soms gevolgd door koude rillingen en een gevoel van uitputting. Opvliegers kunnen wel 50 keer per etmaal voorkomen."


"Ook kunnen vrouwen periodiek last hebben van nachtelijk zweten. Dit kan soms zo heftig zijn, dat zij 's nachts meermalen badend in het zweet wakker worden.
Het slijmvlies van de vagina wordt dunner (vaginale atrofie) en droger ten gevolge van een daling van de oestrogeenspiegel. Dit kan pijn tijdens de geslachtsgemeenschap veroorzaken.
Door dezelfde oorzaak wordt ook de wand van de plasbuis dunner en kwetsbaarder. Samen met een verzwakking van de omliggende spieren kan dit aanleiding geven tot vaker moeten plassen, irritatie en pijn, blaasontstekingen en zelfs ongewild urineverlies (incontinentie).
De eierstokken gaan niet alleen steeds minder oestrogeen produceren, zij produceren ook geen testosteron meer. Dit is het hormoon dat verantwoordelijk is voor de seksuele zin (libido) bij vrouwen.
Ook emotionele veranderingen komen veel voor bij vrouwen in de perimenopauze. Prikkelbaarheid, stemmingswisselingen, angst en depressies kunnen het gevolg zijn van de wisselende hormoonspiegels"

Dit is een mooie beschrijving van mijn dagelijkse bezigheden, een afwisseling van de 'vapeurrekes' tijdens de dag tot het nachtelijke zweten. Tussen in kan je dan nog wat andere ongemakken ervaren, je dag zit zo vlug vol en na een tijd krijg je de indruk dat je lijf enorm centraal staat in je bezigheden. Ik keek uit naar de titel van de tweede alinea...

Behandeling

Hoopvol las ik verder....

Meestal zijn de klachten in de perimenopauze niet zo ernstig dat behandeling nodig is.

Ik zat met verbazing naar mijn scherm te kijken: 'niet zo ernstig dat behandeling nodig is' hebben die mensen het bestaande wel zelf gelezen? Nachtelijk zweten = geen normale nachtrust; blaasontstekingen om de haverklap, tijdens de dag aanvallen van angst die tot depressie kunnen leiden, irritatie en pijn, kwetsbaar, incontinentie, prikkelbaar...nee inderdaad wat is daar nu erg aan.

Uiteraard zal niet iedere vrouw dit allemaal tegelijk hebben, maar van alles een klein beetje is al genoeg om je leven te veranderen in een 'hell'. Om niet te spreken van de mensen die met jou moeten leven en werken.

Ik vraag en roep helemaal niet om een medische behandeling. Maar er bestaan toch nog wel andere vormen van 'behandeling'. Voor mij zijn hormonenbehandelingen eigenlijk nooit van tel. Zij hebben al genoeg schade aangericht aan de generatie voor mij. Het is me dus niet te doen over dat er geen medische behandeling mogelijk/wenselijk is, wel over het stukje zin: niet zo erg...

Ik ging dus verder op onderzoek uit.

een goede levensstijl=   een gezonde voeding + voldoende lichaamsbeweging + positieve levenshouding.

Dit was de zin die mijn leven veranderde: een positieve levenshouding. Dat zocht ik. Met mijn lichaam moest ik verder en de mensen rondom mij moesten met mij verder, zelfs ik, die mezelf met momenten niet meer kon verdragen, moest met mezelf verder. Het was dus tijd om die positieve levenshouding te vinden.

Vandaar deze blog, het is een dagboek op zoek naar een peri-positieve-menopauslijke levenshouding. Ik nodig jullie uit me te volgen en zeker niet na te laten om te reageren. Het is de bedoeling dat het een interactieve blog wordt, voor door en met peri-meisjes!

 

 

De commentaren zijn gesloten.